• I disse tider, hvor vi hører om grøn omstilling til bevidstløshed, og hvor de stakkels drøvtyggeres gumlen, bøvsen og fjerten lægges for had, medens vi rask væk fortrænger flyturisters og rigmænds...
  • Birkeisen er i bund og grund en vaniljeis, der i kraft af et afkog af birkebark får en raffineret bitterhed og umiskendelig smag af birk.
  • Mandelkager med eller uden mandler. Det væsentlige er en sukkerdej med marcipan. I princippet ligner den en kransekage, petit four, men den er mere raffineret i såvel smag som struktur. Velegnet...
  • Der er intet, der kan løfte en ret som en skefuld gremolata eller løvstikkepesto. Gremolata er næsten synonymt med osso buco, men kan stort set anvendes universelt dog dessertkøkkenet undtaget. Der...
  • Når den første efterårsstorm piber om hushjørnet, og regnen for alvor pisker på ruden ,er der ikke noget hyggeligere end at lave kåldolmere. Egentlig skulle de laves af lam, men når lysten sådan...
  • I min bestandige søgen efter anvendelsesmuligheder for de mange gedder, Kornsjöen leverer mig, er jeg nået frem til en opskrift, der læner sig op ad de klassiske opskrifter på fiskebudding fra...
  • Når forårets tørke afløses af en massiv regnperiode efterfulgt af lidt varme og solskin eksploderer skovbunden med svampe, og den efterhånden obligatoriske pessimisme gøres grueligt til skamme i...
  • Fiskebudding er en Bohuslänsk specialitet, med heftige aner til det norske, især til Lofoten. Vel sagtens fattigmandskost, hvor fisken er blevet strakt med risengrød. Siden er retten blevet forfinet...
  • At gøre en rullepølse, det er der ingen ben i. Atter må den gode gris fra Tjøtta lægge bug til efter at have sprunget rundt og mæsket sig i den smukke Norrlandske sommer i midnatsolens skær.
  • Når polarmørket sænker sig over Kårvik kun brudt af flammende nordlys, er det tid at gøre julepølse. Rejsen begynder i fryseren, hvor der hviler et par prægtige sider bugflæsk af det gode...
  • Mormors æblekage er en meget enkel , men yderst velsmagende sukkerbrødskage med fyld af æblebåde sat på højkant i dejen. Kagen er saftig med en mild smag og en fin balance mellem sødmen i...
  • Farserede porrer, den ultimative mormormad, er bestemt ikke fancy fast food. Når vi alligevel gider, er det fordi denne traditionsrige ret er uhyre velsmagende, og samtidig også en udfordring for...
  • Man ønskede et rustikt brød, som samtidig skulle have en forfinet og let krumme, samt velsmag. Det blev til dette formbrød, fordi jeg er lidt træt af alle disse møllehjul eller kugler, hvor man først...
  • En pastasalat, der dur i sommervarmen, frisk og juicy, med et stænk fisket og lidt salt dressing, som godt kunne give mindelser om skaldyr. Salatdelen består af groft skåret Romanisalat og rucola,...
  • Gulerodssuppe med havtorn er en erklæret vinder, så hvorfor ikke prøve at gentage succeen i dessertkøkkenet. Det blev en flot gul, meget aromatisk parfaitis, som sagtens kan udføres som en sorbet.
  • Au recherche du temp perdu, på sporet af en svunden tid. Sommetider kan man få en brændende trang til at genopleve en smag fra barndommen, dette gælder i mit tilfælde min moders sursøde...
  • Lam i brunkål er en besværlig måde at lave den norske nationalret Får i kål på, men prøv den en dag, hvor du har tid til at stå en time eller to over stegegryderne, for en god brunkål skal passes...
  • En kødbolle kan man da altid bruge, det kommer kun an på størrelsen. Der er for eksempel suppeboller, de er ret små, stikkelsbærstørrelse, middagsboller som anvendes til boller i karry og boller i...
  • Når en nordmand springer til fjelds og tager en toptur , har han ofte brænde med i rygsækken for at gøre ild og grille en pølse. Det stiller naturligvis krav til pølsens kvalitet, sådanne...
  • Når fryseren er fuld af geddefileter og geddeboller, er det tid til nytænkning og opfindsomhed. Resultatet blev fiskeburgeren, der i al sin enkelthed består af en god burgerbolle belagt med det...
  • Focaccia er et madbrød, der egner sig som tilbehør til supper. Det har umiskendeligt en italiensk smag, og går også godt sammen med salater, muslinger og skaldyr.
  • Porrestrudel med trompetsvampe eller morkler er en lille elegant vegetarisk kaloriebombe, en kulinarisk forårsrulle.
  • Nässelsuppe eller brændenældesuppe tilhører indiskutabelt en af forårsklassikerne. Den er flot grøn, håbets farve og har en fin smag, nærmest som kørvel. Glad mad som vækker forventninger om alt...
  • En herlig suppe med tydelige thainoter, fin saltsursød balance, klart umami.
  • Geddebollen er en vanlig quenelle, der blot er kryddersat med frisk revet ingefær

Sider