Resumé
Udbytte | |
---|---|
Forberedelsestid | |
Tilberedelsestid | |
Tid i alt |
Beskrivelse
Man ønskede et rustikt brød, som samtidig skulle have en forfinet og let krumme, samt velsmag. Det blev til dette formbrød, fordi jeg er lidt træt af alle disse møllehjul eller kugler, hvor man først skal høvle mange skiver
for at opnå en ordentlig skivestørrelse, og efterfølgende får man mange skiver som faktisk er for store. Formbrødet har en passende skivestørrelse fra skive et.
Ingredienser
Vejledning
Alle tørre elementer blandes. Gæren opløses i det lunkne vand, der herefter møder melblandingen. Røres grundigt og længe, mindst 10 minutter, og undervej spædes til med hvedemel spiseskefuldvis, indtil
dejen har en passende konsistens og slipper kanten af røreskålen, men heller ikke mere end dette. Pas på, at dejen ikke bliver for fast og tung, den skal være lind og let klistret.
Herefter hæver dejen under dække i 1-1,5 time i røreskålen. Så tages den ud på et vel melet bord, og slåes ned, æltes og foldes 5 gange på langs og på tværs, hvorpå den deles i 2 portioner, der placeres i velsmurt form, rugbrødsform 1 kg. Efterhæves under dække i 1/2 time. Derpå klippes brødet med saks, og bages ved 180 grader i forvarmet ovn på nederste hylde i 1 time.
Noter
Resultatet er et smukt formbrød med rustikt ydre, herlig sprød skorpe og en meget let og elegant krumme. Lækkert bare smurt med smør, perfekt med
en skive gedeost eller en birkerøget rygeost ( se opskrift andetsteds).