Resumé
Udbytte | |
---|---|
Forberedelsestid | |
Tilberedelsestid | |
Tid i alt |
Beskrivelse
Essensen af Middelhavsområdet komprimeret i en grydefuld grøntsager. Man kan gøre den mere grøn ved at anvende meget fennikelknold, courgetter og løg, og mere rød ved at bruge meget rød peber. Man kan raffinere smagen ved sammen med de friske røde peberfrugter at tilsætte
syltede, grillede eller røgede røde peberfrugter. Man krydrer med masser af fint skivede hvidløgsfed og timian, men man kan også give ratatouillen et
nordisk præg ved at tilsætte skivede friske sprøde sødskærm og løvstikkestængler. Endelig kan man efter smag give blandingen en knivsspids karry og/eller paprika, evt spidsen af en chili. Oliven er selvsagt også velkomne i selskabet.
Der er således mange muligheder for at sætte sit personlige præg på den bedste Ratatouille i verden.
Ingredienser
Vejledning
Udskæringen af grøntsagerne er vigtig for konsistensen af ratatouillen. Jeg synes, den bliver pænest i strukturen og dermed præsentationen på tallerkenen, hvis man skærer grøntsagerne i smalle 3 cm. lange strimler. Løg og fennikelhalveres på langs, og snittes i fine strimler på langs.
Courgetten skæres på langs i kvarter, så er det nemmest at befri dem for den bløde kernefyldte marv, de kan herefter snittes i 3 cm. lange bjælker
på langs.
Nu fyldes alle grønsager samt en passende mængde olivenolie i en tykbundet gryde og sauteres, til de er møre, under rigelig omrøring for at undgå
bruning. Så tilsættes tomater og væde, og man kan godt knuse nogle af tomaterne med grydeskeen for at få tilstrækkelig væde, men ikke dem alle.
Nu skal retten stå og simre, og der tilsættes hvidløg, timian, en knivsspids karry, salt og peber.
Noter
Ratatouillen kan serveres lun, og det vil man gøre som tilbehør til stegt kød, eksempelvis en lammekølle, til svine- eller lammekoteletter, men den er lige så velsmagende kold, som tilbehør til kogt fisk eller en skive koldt kød, eksempelvis en svinenakkesteg, og så begynder der at gå fastfood i
grøntsagen, for intet er vel nemmere og hurtigere end at file en skive koldt kød og garnere den med en skefuld middelhavsfarver, hele paletten fuld.