Resumé
Udbytte | |
---|---|
Forberedelsestid | |
Tilberedelsestid | |
Tid i alt |
Beskrivelse
Det har altid stået for mig som et mareridt, når der skulle bages karamelkurve. Ville det lykkes at få netkagerne løsnet fra bagepapiret uden at de gik i stykker, og ville det lykkes at forme dem uden total kollaps. Nu tror jeg, at jeg er blevet alle bekymringer kvit, og det blot fordi jeg ikke havde noget smør og derfor tyede til olivenolien. Jeg havde godt nok læst, at olivenolien gjorde dejen så fin og smidig, men eet er en foccaciodej noget helt andet en netkagedej.
Tradtionelt laver man netkagedejen af smør og sukker pund til pund. Smørret smeltes, og melet tilsættes sammen med lidt vand, så det nærmest bliver en sød opbagning. Den kan være lidt vanskelig at have med at gøre. Det kan knibe med at få den til at flyde ud og boblekoge, så hullerne i nettet dannes. Med olivenolie går det så let. Den skal ikke opvarmes, får en lind konsistens, og man kan så stille og roligt justere konsistensen med vand, til den flyder pænt ud på pladen.
Ingredienser
Vejledning
Sukker og olivenolie røres sammen, så tilsættes hvedemel og røre røre røre, så tilsættes de fint hakkede rosmarinblade og røre, røre, røre.Til sidst tilsættes vand spiseskefuldvis og igen røre, røre, røre. Dejen har en passende konsistens, når den flyder pænt og roligt ud på pladen med bagepapir. 1 spiseskefuld dej er nok til 1 kage. Sæt ikke mere end 2 kager på hver plade, dejen skal jo have plads til at flyde ud til 10 - 12 cm. i diameter.
Bages i midterposition og ved 200 grader Celcius.
Processen er herefter, at dejen flyder ud, begynder at boblekoge og bliver smukt gyldenbrun. Så tages pladen ud af ovnen, og bagepapiret løftes over på en kold bageplade. Man venter et øjeblik, og hvor langt et øjeblik er, afgøres af konsistensen af netkagen. Den skal begynde at blive sej elastisk, når man løfter kanten af kagen med en paletkniv. Nu er tiden inde til at løfte kagen af papiret og forme den over en omvendt porcelænsskål eller en lille kaffekop. Man skal lige holde på kagen et sekund, indtil den sætter sig, ellers vil der nemlig være en risiko for, at kurvens sider synker ned, og bunden skydes af. Så videre til næste kurv, og her kommer 2- tallet ind i billedet. Man kan nemlig ikke nå at forme mere end 2 kurve, før nettene bliver for stive, så de knækker under formningen.
Det er vandet, der laver hullerne i nettet, jo mere vand desto større huller. Nu kan man jo begynde at lege.
Noter
De knusende sprøde netkurve er nu klar til at omfavne en klump af Signes vanilje/mokka/ og kanel- is. Var det ikke noget på en klam novemberdag med snesjap og buldermørke klokken 16?