Resumé
Udbytte | |
---|---|
Forberedelsestid | |
Tilberedelsestid | |
Tid i alt |
Beskrivelse
Når morgenfruen kommer hjem med kurven fuld af de flotteste granrørhatte, og når vejrliget råber på grillbøffer i haven, så er det tid for at lave risotto eller snarere bygotto. Retten er enkel. Perlebyggen koges i 20 minutter til den er mør og sættes så på ventepenge, medens gulerødderne koges, og svampene brases. Herpå blandes alle ingredienser, og retten forsynes med klædelige flager af den gode Västerbottenost, og så er den bygotto klar til at gå til bords med et saftigt stykke grillet kød.
Ingredienser
Vejledning
Perlebyggen koges mør i æblemost og svampebouillon, det tager 20 minutter, så er byggen mør, men stadig al dente.
Gulerødderne koges i let saltet vand, men endelig ikke for meget, færdigkogt skal roden stadig have bid og smag af gulerodstop, som er så karakteristisk for de nye gulerødder.
Løg og svampe sauteres på panden i en god klat smør, her er brugt granrørhatte, men alle svampe kan bruges, forudsat de er spiselige og friske. Husk på, at der hvert år bliver flere syge af at spise for dårlige madsvampe end af at spise giftige svampe.
Svampene skal selvsagt være friske, uden angreb af larver eller orm og uden angreb af svamp. Det betyder typisk, at man skal være kritisk og kun benytte de unge eksemplarer. Bliv ikke forskrækket over farven på svampene, en del forskellige virkelig gode spiselige rørhatte eksempelvis granrørhat og birkerørhat skifter farve til violet, blå eller ligefrem sort ved opvarmningen.
Endelig blandes svampene med de fint snittede gulerødder og perlebyggen, og så mangler bare en dekorativ og smagfuld pynt af skiver af västerbottenost.
Noter
Perlebyggen har en fin syrlig smag af æble, der harmonerer godt med smagen af de nye gulerødder og den rundes flot af med Västerbottenosten, der ud over at smage fantastisk også er smuk at se på. Er man ikke så heldig lige at have en Västerbottenost, kan man også bruge parmesanost eller Vesterhavsosten.