Pære-rabarbertærte

Resumé

Udbytte
Portioner
Forberedelsestid
Tilberedelsestid
Tid i alt

Beskrivelse

Denne tærte er lidt mere omstændelig at lave, men smagsresultatet er umagen værd. Der anvendes en sød tærtedej i en 25 cm. tærteform (se Tærtedej). Tærten forbages og må godt få lidt farve, idet den ikke skal bages yderligere efter montering af fyldet.

Ingredienser

6  
Konferencepærer (Skrælles og halveres)
15  
Kardemommekærner (Males i morter)
3  
Laurbærblade
4  
Strimler frisk Ingefær
1  
Glas hvidvin
   
Hyldeblomstsaft (Så pærerne er delvis dækkede)
300 g
Rabarberstilke (Skåret i 3 cm lange stykker)

Vejledning

Til fyldet anvendes 4-6 konferencepærer. Pærerne skrælles, halveres og befries for kernehuset. Herefter koges de forsigtigt i en lage af hyldeblomst saft, gerne suppleret med et glas hvidvin, 10-15 kerner friskkværnet kardemomme, 3 laurbærblade og 3-4 strimler frisk ingefær høvlet med kartoffelskræller. Pas på med ingefæren, smagen kommer med forsinkelse, så man er tilbøjelig til at overdrive. Lagen sødes med syltesukker med pectin og en skefuld flydende honning.
Pærerne skal kun koges let, da der må gerne være lidt bid i dem. Tag højde for sukkerlagens eftervarme. Man kan eventuelt tage pærerne op af lagen, indtil den er afkølet, men så skal de tilbage i den gode sirup og trække.

Herefter fylder man 2-300 gram rabarber i bidder på 2-3 cm i et ildfast fad, dækker dem med et lag syltesukker og lader dem herefter simre i ovnen ved 175 grader. Ved denne proces bevarer rabarberstilkene deres form, tørrer lidt ind, idet de afgiver væde, og frem for alt karamelliseres de, hvilket er med til at bevare formen på stilkene. Det vil klæde rabarberkompotten med en drys vanilliekorn, men tilsæt også selve vanilliestangen, den giver god smag og kan nemt fiskes op af den færdige kompot.
Nu skal tærten monteres. Pærerne skæres i bådformede skiver, typisk 3 skiver af en halv pære, og anbringes i palisader i formen. Herpå fordeles rabarberstykkerne i et jævnt lag mellem pærestykkerne og slutteligen fyldes op med en gele lavet af den overskydende saft fra rabarberne samt lidt af kogelagen fra pærerne. Der skal anvendes 3 blade husblas per 2 dl saft.

Noter

Serveres med koldt flødeskum og sukkerristede, groft hakkede hasselnødder.