Arktisk ærtesaute

Resumé

Udbytte
Portioner
Forberedelsestid
Tilberedelsestid
Tid i alt

Beskrivelse

En nordisk variant af en gammel traver

Ingredienser

200 g
Ærter (dybfrosne)
100 g
Perleløg (dybfrosne)
50 g
Kvan (frosne stilke)

Vejledning

Man tager 200 gram frosne grønærter, gerne små, supplerer med 100 gram frosne perleløg og varmer blandingen forsigtigt med en god klat smør. Herefter tilsættes det nordiske islæt som i foråret og sommertiden vil være 50 gram fint snittede ringe af kvanstilke. Kvanstilkene giver sauteen en herlig aromatisk smag og tilfører blandingen lidt bitter kant.

Noter

Uden for sæsonen henter man naturligvis sine kvanstilke i dybfryseren, idet disse udmærket tåler konservering i dybfrost uden at blive seje og uden at miste aroma. Det er en god sommerbeskæftigelse at opbygge sit forråd af kvanstilke, hvad enten det er i eddikesyltet form eller i dybfrost. Vigtigt er det at høste stilkene, medens de er sprøde og saftige, hvilket er ensbetydende med, at det skal være unge bladstilke. De ældre stilke vil blive træede og bitre.
Man kan naturligvis partere stænglerne, som man lyster, eksempelvis 1-2 cm. lange stykker, som man flækker på langs og eventuelt banker let, men til dybfrostkonservering synes jeg bedst om millimetertykke ringe skåret på tværs.
Fald nu ikke for fristelsen til at bruge de tykke, større stængler eller bladene. Resultatet er skuffende.