Æblekage på den gammeldags maner og dog

Resumé

Udbytte
Portioner
Forberedelsestid
Tilberedelsestid
Tid i alt

Beskrivelse

Æblekage på den gammeldags maner er en lidenskab med lige så mange fordomme som debatten omkring Bornedals 1864 film.
Æblekagen skal lægges sammen med en lovbunden rækkefølge mellem lagene,. Æblemos i bunden og rasp som øverste lag, selv om det ville være mere rationelt med den omvendte rækkefølge af hensyn til den finale applikation af flødeskummet, som må lægges på, endelig ikke smøres, for ikke at rive op i raspen, og dermed forurene det jomfruelige hvide dække.
Raspen skal afristes med sukker og en lille klat smør. Det er ligeledes af stor vigtighed, at æblekagen lægges sammen umiddelbart før brug, lægges den sammen for tidligt, vil raspen suge fugt fra æblemosenog dermed miste sin sprødhed.
Jeg har i min version droppet raspen, fordi jeg i bund og grund synes tvebakker er lidt kedelige i smagen, i stedet laver jeg en crunchy crumble af frisk fuldkornsbrød uden skorpe, der blendes sammen
med hasselnødder og ristes af på panden sammen med sukker, der herved karamelliseres.

Ingredienser

3  
Gravenstenæbler
1⁄2  
Citron
3 skv
Lyst fuldkornsbrød
75 g
Hasselnødder
2  
Kardemomme kapsler

Vejledning

Æblerne skrælles og skæres i små stykker, overrisles med saften fra en halv citron, tilsættes 6 spiseskefulde syltesukker og koges til mos. Herefter smages til, om mosen skal være sødere, De fint malede frø fra 2 kapsler kardemomme og et drys salt tilsættes mosen, som herefter stilles til afkøling.
3 skiver lyst fuldkornsbrød befries for skorpen og blendes sammen med 75 gram hasselnødder. Herefter blandes krummen godt med 4 spiseskefuld rørsukker. Blandingen ristes på en varm pande indtil krummen har fået lidt farve, og sukkeret er karamelliseret. Under hele ristningsprocessen skal krummen og nødderne holdes i bevægelse med en paletkniv, Herved hindres, at det hele ender som en stor sammensintret klump. Karamel, krumme og nødder bevares i løsdrift, og karamellen bliver luftig og knasende sprød. Når ristningen er tilendebragt, hældes blandingen ud på et stykke bagepapir, bearbejdes fortsat, indtil den er kold, med paletkniv eller fingrene, så den ikke klumper.
Det er ikke .så besværligt som det lyder, men det tager sin tid, og det er umagen værd.

Æblekagen skal lægges sammen lige før fortæring for at bevare sprødheden. Jeg anvender små portionsskåle, halvkugleformede. Man kan også servere æblekagen i en stor skål, men her er det vigtigt, at skålens sider er nogenlunde lodrette. Vælger man en skål med meget skrå sider, får man en skævdeling med meget lidt æble men meget flødeskum, med mindre man griber til at udhule kagen.Så går det til gengæld galt med den efterfølgende portion, fordi flødeskummet vælter ned. Det er elementært kære Watson, ren geometri.

Sammenlægningen sker med et lag æblemos i bunden, så et lag krumme, derpå endnu et lag æblemos og så et lag krumme. Til slut flødeskummet, som skal lægges på, endelig ikke smøres, da man derved let får revet op i krummelaget.
Dette er naturligvis ikke tilstedeligt, flødeskummet skal ligge som uberørt nyfalden sne.

Æblelagene skal hver være 1 cm tykke, krummelagene skal være 0,5 cm og flødeskumslaget 2 cm eller hvad man kan blive enig med sin livsstilscoach om.

Noter

Æblekagen kan naturligvis serveres som dessert, men vil ellers typisk nydes sammen med kaffen.