Laksetærte med koldrøget laks

Resumé

Udbytte
Portioner
Forberedelsestid
Tilberedelsestid
Tid i alt

Beskrivelse

Når hr. Olssons ældste søn bliver student, er det tid at byde til Studenterkalas ved Kornsjøen, og da serveres der laksetærte.

Ingredienser

425 g
Usødet tærtedej
6  
Skiver røget laks
2  
porrer (I milimetertykke skiver)
2 1⁄2 dl
Fløde (18%)
2 dl
Creme fraiche (38%)
1⁄4  
Muskatnød (Revet)
3  
Blåskimmelost (Tykke skiver)
3  
Æg

Vejledning

Der anvendes tærteform 25 cm. med 3 cm. høj side, og der anvendes tærtedej som til fiske og grøntsagstærter (se opskriften andetsteds ) Tærtedejen forbages, den må ikke tage for meget farve,da den siden skal bages med fyld. Man placerer 6 skiver røget laks i tærteformen, overdrysser med porrepur, som er skånsomt oliesauterede milimetertykke poreskiver. Under sauteringen vil poreskiverne skilles i sine ringe, deraf navnet porrepur. Porrerne skal kun lige klares, de må endelig ikke få farve. Herefter fyldes æggemassen bestående af 2,5 deciliter fløde 18%, 2 deciliter creme fraiche 38%, 3 humpler blåskimmelsost, 3 æg og 1/4 reven muskatnød. Man laver bedst fyldet ved at smelte osten i et lille skvæt af fløden, herefter tilsættes den resterende fløde og creme fraichen. Derved bliver blandingen momentant afkølet, så man straks kan tilføje æggene. Det er vigtigt at blandingen ikke er varm, når æggene kommer i, for i givet fald vil æggeosteflødemassen begynde at koagulere som en æggekage, og da bliver tærteoverfladen lidt mat og nubret. Den skal være helt blank og glat, så bliver den nærmest ferniseret, når den tager farve. Bages ved 175 grader, over og undervarme, på næstnederste hylde, indtil fyldet er koaguleret, og overfladen er smuk gylden.

Noter

Laksetærten er meget fyldig, og kan serveres uden nogen form for tilbehør, men en lille grøn salat skader da aldrig.