• Først skal vi have en jæger på lur, så skal vi have en elg, der dur, gerne en elgkalv. Den er ikke så kraftig i smagen, til gengæld er kødet meget mørt, og størrelsen er overkommelig. En slagtet...
  • En rustik madbolle med masser af hvedeklid. Madbolle, der på en gang er let og luftig og alligevel også har bid og en rustik charme. Det er bollen, der råber på en god hjemmelavet burger, for...
  • En meget enkel, men utrolig lækker forret. Varmrøget elghjerte skæres i papirtynde skiver og serveres med trøffelæggerøre og Karl Johansvampe. Det vanskeligste ved denne ret er at få fat på et...
  • Denne ret er lidt omstændelig at lave, men resultatet er besværet værd. Man starter med at afskroge en kylling og dele den i fire stykker, to bryststykker og to lårstykker. De fire stykker svøbes i...
  • Sidste aften med kliken. Selv om vi befandt os i Jämtland ikke så langt fra legendariske Fäviken, var vi udmærket klar over, at køkkenchefen ikke hed Magnus Nilsson, og alligevel overraskedes vi over...
  • På Mountain Lodge i Abisko serveres en kvansorbet med udsigt til Lapp-porten, så fin og elegant i smagen og i skærende kontrast til stedets atmosfære med polarhunde glam, helikoptere og fims af...
  • Raggmunke eller kartoffelpandekager serveret som en lasagne er en sikker træffer i det unge køkken. I denne ret er pastapladerne erstattet af raggmunke, også kaldet kartoffelpandekager. Fyldet kan...
  • En fuldstændig klassisk tarte tatin, men lavet med en utraditionel blanding af ananas og havtorn.
  • En sjov suppe, der spiller på balancen mellem det søde, det sure og det salte, og mellem det varme og det kolde.
  • Selv om de fleste mopser som regel er så fede, at de kan rulle, så er rollmopsen ingenlunde en hund, men en gammel tysk sildespecialitet fra Berlin, en langtidssaltet og eddikemarineret sildefilet,...
  • En lille nem forret, Sauterede syrnede løg, får et drys ristede pinjekerner, og pyntes med sardiner i olie frisk fra dåsen, så kan det ikke være mere enkelt, men med en meget kompleks smag.
  • Når tante Jane kommer på midsommerbesøg, skal der glutenfrit på bordet. Et glutenfrit rugbrød, uden gluten og uden rug. Bortset fra at den glutenholdige rugmel er erstattet med ris, majs og...
  • Sommertiden er crumble tid. Årstiden med dens væld af frugt indbyder til crumble bagning, kun fantasien sætter grænserne, og så er crumblen så let, og elegant, at den egner sig fint i sommermenuer...
  • Æblecrumble er en herlig dessert, dybest set en slags æblekagens tarte Tatin, eller omvendt tærte, uhyre enkel og elegant med kraftig smag af æble, som kontrasterer crumblens fine karamelsmag med...
  • Det begyndte med en madfilm om el Bulli, tidligere kåret som verdens bedste køkken , vidt berømt for deres molekylære madlavning. Jeg har ellers altid betragtet den disciplin som noget pjat,...
  • Når verdens bedste kok lægger ud med sin favoritopskrift på jordskoksuppe, sender det dønninger ud blandt græsrødder og beundrere, der straks må eftergøre opskriften og modificere den, ikke fordi den...
  • Dette er luksusudgaven af de berømte svenske köttbullar. Der anvendes en ren okse eller kalvefars, der røres sej med salt, fremgangsmåden er fuldstændig som ved en frikadellefars.
  • Tjälknöl kan bedst oversættes ved en frossen klump kød. Det er en norrlandsk specialitet, der typisk gøres på renkød eller elg. Man tager en passende klump frossen kød, hvad enten det nu er fra...
  • Vist sætter vi stor pris på passionsfrugtis med campari, men når nu agendaen lyder på nordisk mad, skal der findes en alternativ frugt, og der falder valget på havtorn, eller sibirisk annanas, som...
  • Der er dansk rugbrød og der er udansk rugbrød. Velassorterede forretninger i Sverige fører rugbrød som de kalder dansk rugbrød, det er det ikke. Konsistensen er forkert, nærmest som franskbrød, og...
  • I et forsøg på at få mere smag ud af en kylling vælger jeg at langtidsstege den ved lav temperatur. Kyllingen møder således ovnen ved en temperatur på 90 grader og langtidssteger 3 timer, hvorefter...
  • Kåres tomater er en nordisk variant af sydens soltørrede tomater.
  • Et extremt velsmagende alternativ til de evindelige soltørrede tomater i vacumpakning eller olie. Denne ret må smages. Behandlingen forstærker tomatsmagen, samtidig med at den bevarer friskheden ved...
  • Når man har et kilo geddefars, og ikke orker at koge geddeboller af hele portionen, kan noget af farsen passende anvendes til at lave nogle små pateer. For yderligere at binde farsen sammen, røres...
  • Brisler eller thymuskirtlers håndtering har altid været kontroversiel. Kirtlerne skulle koges, derpå lynkøles i koldt vand og derefter befries for hinderne, for ikke at blive hårde. Nu har jeg...

Sider