Multebær-havtorn kompot

Resumé

Udbytte
Portioner
Forberedelsestid
Tilberedelsestid
Tid i alt

Beskrivelse

Man trækker i et par langskaftede gummistøvler og griber en vandrestav, og så er der dømt vandretur i mosen efter Norrlandets guld, multebærrene. Med lidt held kan man komme hjem med 3-400 gram bær, der straks omsættes i en liflig kompot.

Ingredienser

2  
Æbler (Skrællede, koges til mos)
1  
Vanillestang
400 g
Multebær (Friskplukkede eller dybfrosne)
200 g
Havtornbær (Friske eller dybfrosne)

Vejledning

Man tager 2 æbler og koger en syrlig mos med citronsaft, rørsukker og 1 stang vanille. Når mosen er lind, tilsættes 400 gram multebær og 200 gram havtorn samt syltesukker efter smag og behag, og kompotten koges færdig.
Det er ejendommeligt, at de to bær, som fra naturens hånd er meget smattede, samler sig under opvarmningen. Man ville forvente, at de kogte helt ud, men det gør de ikke.

Noter

Kompotten kan nydes i sig selv, men er også et flot supplement til en skive tynnbrød med salt og rosmarin, pålagt en birkebarkrøget rygeost ( se andetsteds om tilberedning af rygeost ). I dette tilfælde er en del af røgsmuldret erstattet af tynde flager af birkebark. Røgetid 2-4 min. Kig til osten med mellemrum, den skal kun have svag farve, da røgen er meget stærkt smagende.