Gedde på 4 måder

Resumé

Udbytte
Portioner
Forberedelsestid
Tilberedelsestid
Tid i alt

Beskrivelse

Geddefileten er uovertruffen hvad enten den serveres som skindstegt gedde, eddikemarineret stegt gedde, kogt eller røget.

Ingredienser

Vejledning

Skindstegt gedde.
En filetside med skind skæres i 5 cm brede stykker og steges på panden i smør med skindsiden nedad. Når filetsiden er blevet fast og opalhvid, har fisken fået nok.
Serveres med en remoulade bestående af fint ternede æbler, der dryppes med citronsaft for at bevare farven, fint hakkede bladselleri, fint hakkede agurker, befriet for kerner, eddikesyltede kvanstilke og rabarber, der bindes sammen med lidt mayonaisse.

Eddikemarineret gedde
En variant af klassikeren stegte sild i eddike En filetside befries for skindet og skæres i fingre på 3-4 cm. De dyppes i æg og vendes i rugmel, hvorefter de steges på panden. Herefter lægges de, endnu lune, i en marinade bestående af 1 glas sukker dækket med æblecidereddike + 1 glas vand, salt og peber, løgringe af rødløg.

Varmrøget gedde.
En pragtfuld fisk, især hvis den serveres lun og friskrøget, for så slipper fiskekødet skindet så let som ingenting. Man tager en hel filetside med skind og sørger for, at den er godt aftørret for væde. Derpå saltes rigeligt og pebres fra kværn, hvorpå fisken er klar til at gå i røgeovnen, der kan være af fabrikatet ABU eller lignende. I røgeovnen er ud over røgesmuldet, typisk bøg, anbragt små kviste af friske enebærris.
Der røges med én påfyldning af sprit i hver af de 2 – 3 spritbrændere.
Gedden serveres smålun med tilbehør af groft dansk rugbrød og røræg tilberedt af 3-4 æg iblandet groft hakkede stængler og blade af løvstikke.

Kogt gedde.
Der står man sig ved nænsomt at pochere fisken iført skindet, skindet er medvirkende til at holde på saften, så kødet ikke bliver tørt. Kun fantasien sætter grænser for kogelagens sammensætning, men som minimum skal der et fint snittet løg i, eventuelt også det klassiske tilbehør i form af dild og kronedild, fennikel, et lille glas tør hvidvin eller Noilly Prat og hvid peber.